A kávécserje (Coffea) egy trópusi növény, melynek pár száz fajtáját tartják számon a világon, ám a család mindössze két tagjából készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robustából (Coffea Canephora). Az arabica és robusta kávéfajták egymástól eltérő igényekkel és jellegzetességekkel rendelkeznek, mint ahogy a belőlük készült forró italt is más-más stílusjegyek jellemzik.
The coffee bush (Coffea) is a tropical plant with a few hundred varieties in the world, but coffee is made from only two members of the family: the arabica coffee (Coffea arabica) and the robusta (Coffea Canephora). The arabica and robusta coffees have different needs and characteristics, just as the hot drink made from them is characterized by different style features.
Arabica |
Robusta |
magasabb minőség |
jó minőség |
világon forgalmazott kávémennyiség 75
%-a |
világon forgalmazott kávémennyiség 25
%-a |
900 m feletti trópusi területeken termesztik |
900 m alatti trópusi síkságokon
termesztik |
15-24 °C, sok csapadék |
24-30 °C, nagy páratartalom
|
0,3-1,5 % koffeintartalom |
1,5-2,7 % koffeintartalom |
1 tőről ~ 5 kg kávébab |
1 tőről ~ 8-10 kg kávébab |
drágább |
olcsóbb |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése