2020. szeptember 19., szombat

Kávétilalom ~ Ban on coffee

A kávé fogyasztást az alkoholhoz hasonlóan többször támadták és tiltották hatalmi, vallási vagy gazdasági szempontok miatt.
Like alcohol, coffee consumption has been repeatedly attacked and banned for power, religious, or economic reasons.
https://mult-kor.hu/
1511-ben Mekkában Khair bég vallási alapon tudatmódosítása miatt bűnnek nevezte a kávéfogyasztást és betiltotta. 13 év múlva I. Szelim török szultán feloldotta a tiltást és a kávét szent itallá nyilvánította. Az arab világban később is került tilalom alá a kávé.
Khair Beg called coffee consumption a mind-altering sin on a religious basis and banned it in 1511 in Mecca. Thirteen years later, Turkish Sultan Selim 1st lifted the ban and declared coffee a sacred drink. Coffee was banned in the Arab world later, too.
777blog.hu
A 16. századi Velencében a velencei papság aggályosan figyelte a hamar divattá váló kávézást, élvezetét károsnak, a keresztényekre veszélyesnek tekintették. A papság a kávé betiltását követelte VIII. Kelemen pápától, ő azonban a döntés előtt megkóstolta az italt. A legenda szerint semmi ördögit nem talált az italban, sőt ezt mondta: „Az ördög itala nagyon finom. Meg kellene viccelnünk azzal, hogy megkereszteljük.”
In 16th-century Venice, the Venetian clergy watched anxiously the fashionable coffee drinking habit, and considered its enjoyment harmful and dangerous to Christians. The clergy demanded a ban on coffee from Pope Clement 8th, however, he tasted the drink before making the decision. According to a legend, he found nothing devilish in the drink, and even said, “The devil's drink is delicious! We should baptize it!”

inews.co.uk
Angliában a sörgyárak indították el a tiltakozást, miszerint egészségtelen dologról van szó, mert attól tartottak, hogy lecsökken a sörfogyasztás. A nők is panaszt nyújtottak be, mert a férfiak kevesebbet voltak otthon, de egyik kampány sem volt sikeres, mert az orvosok nem mondták veszélyesnek a használatát.
In England, breweries launched a protest that it was an unhealthy drink because they feared that beer consumption would fall. Women also filed a complaint because men were less at home, but none of the campaigns were successful, because doctors said its' use wasn't dangerous.

🍮
👳

"A reggeli kávémat tej, cukor, és bármiféle emberi interakció nélkül szeretem elfogyasztani."

"I like to drink my morning coffee without milk, sugar, and any human interaction."

Források:
https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-kave-satan-itala
https://mult-kor.hu/varazsszer-az-rdg-itala-potencianvelo-nyolc-teny-a-kave-trtenetebol-20181011?openImage=19703&pIdx=5
http://www.web-books.com/Classics/ON/B0/B701/09MB701.html
http://www.kaleidoscopehistory.hu/index.php?subpage=cikk&cikkid=103

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése