2020. szeptember 14., hétfő

Arabica vs Robusta

A kávécserje (Coffea) egy trópusi növény, melynek pár száz fajtáját tartják számon a világon, ám a család mindössze két tagjából készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robustából (Coffea Canephora). Az arabica és robusta kávéfajták egymástól eltérő igényekkel és jellegzetességekkel rendelkeznek, mint ahogy a belőlük készült forró italt is más-más stílusjegyek jellemzik.

The coffee bush (Coffea) is a tropical plant with a few hundred varieties in the world, but coffee is made from only two members of the family: the arabica coffee (Coffea arabica) and the robusta (Coffea Canephora). The arabica and robusta coffees have different needs and characteristics, just as the hot drink made from them is characterized by different style features. 

Arabica

Robusta

magasabb minőség
higher quality

jó minőség
good quality

világon forgalmazott kávémennyiség 75 %-a
75 % of the world’s coffee

világon forgalmazott kávémennyiség 25 %-a
25 % of the world’s coffee

900 m feletti trópusi területeken termesztik
it’s grown in tropical areas over 900 m

900 m alatti trópusi síkságokon termesztik
it’s grown in tropical areas below 900 m

15-24 °C, sok csapadék
15-24 °C, much rain

24-30 °C, nagy páratartalom
24-30 °C, high humidity

0,3-1,5 % koffeintartalom
0,3-1,5 caffeine content

1,5-2,7 % koffeintartalom
1,5-2,7 caffeine content

1 tőről ~ 5 kg kávébab
5 kg coffee beans from one plant

1 tőről ~ 8-10 kg kávébab
8-10 kg coffee beans from one plant

drágább
more expensive

olcsóbb
cheaper


🍮
🌞

"Jobban szeretlek, mint a kávét – de könyörgöm, ne kelljen bebizonyítanom."

"I love you more than coffee - but please, don’t ask me to prove it."

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése