2020. szeptember 10., csütörtök

A kávézás eredete - 2 legenda ~ The origin of coffee - 2 legends

Az egyik legenda egy fiatal etióp kecskepásztorról maradt fenn, aki Kr.u. 850 körüli években észrevette, hogy egy bizonyos piros bogyó evése után a kecskéi különösen felélénkültek.

One legend is about a young Ethiopian goat shepherd in the middle of the 9th century who noticed that after eating a certain red berry, his goats revived.

A másikról egy tudományos munkában lehet olvasni a 9. századból. Rhazes (850–922) (Abu Bakr Muhammad ibn Zakariya El Razi) perzsa orvos több művet írt, egyik munkájában bunchum néven említette meg a kávé jótékony hatásait. Azonban nem bizonyított, hogy ez a név valóban a kávébabra utalt. Körülbelüli fordítás szerint: "a bunchum (kávé) meleg és száraz, és nagyon jót tesz a gyomor számára".
The other source is a scientific work from the 9th century. A Persian physician called Rhazes (850–922) (Abu Bakr Muhammad ibn Zakariya El Razi) referred to coffee as bunchum in his work. However, it has not been proven that this name actually referred to coffee beans. According to a rough translation, "bunchum (coffee) is hot and dry and very good for the stomach".

🍮

"Abból tudhatod, hogy egy probléma elég súlyos, hogy nem lehet kávéval megoldani."

"You may know that a problem is serious that it cannot be solved with coffee."

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése