Historikus szakácskönyvek
A klasszikus szakácskönyvírók igazán meglepik az embert!
Először is: Hogyhogy már Kr. e. 3000 évvel írtak szakácskönyvet a Távol-Keleten?! Európában pedig a 4. században?!
Jöjjön most egy kis történeti áttekintés és egy csokornyi könyvajánlás legrégibb receptgyűjteményeinkből. Azoknak a könyveknek a címénél, amik megtalálhatóak a könyvtárban, * jel található. Meg fognak lepődni, milyen sokan vannak!
ÓKOR - KÖZÉPKOR
Az egyetlen ránk maradt ókori szakácskönyv valószínűleg a 4. században keletkezett, és Apicius nevét írták le szerzőjének. (Apicius de re coquinaria: Szakácskönyv a római korból*) Az első középkori szakácskönyvet katalán nyelven írták és kéziratos formában jelent meg, 1475-ből pedig egy Platina álnevű szerzőtől maradt fenn egy latinul írt szakácskönyv.
16. SZÁZAD
Az első magyar szakácskönyvet az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere jegyezte le a 16. században Szakács Tudományok címen, és rögtön 792 recepttel gazdagította a kezdetleges magyar konyhaművészetet. Az erdélyi kultúra fejlődésével párhuzamosan fejlődött a gasztronómiai kultúra is, melyet részben az erdélyi fejedelmi udvarokban szolgáló német szakácsoktól honosítottak. Az erdélyi szakácsmesterség másik értékes dokumentuma az 1680-ban német nyelvről magyarra átültetett és Bornemisza Anna fejedelemasszonynak ajánlott szakácskönyv (Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból*), melynek receptjeiből felidézhetjük a hajdani ízeket.
17. SZÁZAD
Még mindig erdélyi receptek gyűjteménye volt 1695-ben a Szakátsmesterségnek könyvetskéje*, amit hivatalosan a híres nyomdász, Misztótfalusi Tóth Miklós adott ki, de valószínűleg a csíksomlyói ferences kolostor szakácsának receptjeit tartalmazza. Különlegessége volt, hogy már nyomtatásban jelent meg. A teljes szöveg a receptekkel az Országos Széchényi Könyvtár által működtetett Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisában olvasható: https://mek.oszk.hu/08300/08343/
18. SZÁZAD
A 18. században igazából még többnyire kéziratban jelentek meg a szakácskönyvek. Ebben a cikkben részletesen megtalálhatjuk a 18. századi szakácskönyvek bemutatását és a bennük szereplő tartalomjegyzéket is: https://epa.oszk.hu/01500/01500/00007/pdf/lymbus_2009_18Fureder.pdf
Néhányat azért emelünk ki, mert a gyűjteményünk részei is.
Az ún. ’Liktáriumos’ könyv nemcsak szakácskönyv, hanem befőzési tanácsokat ad, Apor Zsuzsanna szintén erdélyi szerző adta ki 1727-ben. A ma már alig ismert szakácskönyv korszerű felhasználási lehetőségeiről viszont egy, a Könyvtár gyűjteményében található szakdolgozatban ír az egyik leszármazott: Apor-Nagy Emese: Eddig ismeretlen, XVIII. század eleji cukrász receptkönyv feldolgozása és alkalmazásának lehetőségei a mai vendéglátásban* címmel.
Wesselényi Kata (1735–1788): Gazdasszonynak szükséges könyv* a szerző kéziratos szakácskönyve, szintén egy ritkaság.
Simai Kristóf szakácskönyve* 1795-ben keletkezett, ennek mutatós kezdő lapjai itt megtekinthetők: https://kurtos.eu/dl/XVI_konyv.pdf
19. SZÁZAD - 20. SZÁZAD ELEJE
A 19. században és a 20. század elején híres szakácsok és cukrászok és híres gasztronómiai dinasztiák és egyúttal újabb szakácskönyvek is születtek, melyeket szintén történeti vonatkozásaik miatt gyűjtöttünk a historikus szakácskönyvek közé:
- Czifra István: Magyar Nemzeti Szakácskönyv*, 1816, http://mek.oszk.hu/14300/14303/pdf/14303_1.pdf
- Németh Zsuzsána: A legújabb és kipróbált magyar szakácskönyv*, 1835
- Gundel Imre: Gasztronómiáról és Gundelekről*, 1870-es évektől
- Dobos C. József: Magyar-franczia szakácskönyv*, 1881, https://mek.oszk.hu/19300/19342/
- Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv*, 1892 (2. kiad.), https://mek.oszk.hu/00100/00135/html/
- Kugler Géza: Legújabb nagy házi cukrászat*, kb. 1905, http://ebook-now.com/book?isbn=9786155496424&lang=ohu&source=sites.google.com3
- Móra Ferencné: Móra Ferencné szakácskönyve*, 1928
- Ganz Ábrahámné: Kóser szakácskönyve*, 1927
- Podruzsik Béla: Legújabb szakácskönyv*, 1928
A külföldi séfek munkái közül Auguste Escoffier különböző szakácskönyveit emeljük ki 1903 és 1934 között a XX. század elejéről (Ma cuisine*, Grande cuisine traditionnelle*, Die klassische französische Küche*). Paul Bocuse-t is idehívjuk egy pillanatra, aki az 1970-es évektől publikálta receptjeit, már-már kortársunk, de szakmailag mindenképp hatással van napjaink konyhaművészetére, A piac konyhája* című könyvét ajánljuk figyelmükbe!
Napjaink szakácsai, sztárséfjei következő blogok témája lesznek.
E heti kérdésünk:
Kérünk egy könyv szerzőt és címet, ami a szakácskönyvek történetéről szól.
A választ erre az e-mail címre várjuk: xmasinthekitchen2020@gmail.com
határidő: 2020. nov. 10.
Nyeremény?
Minden résztvevőnek egy „aprócska csoki”. 😊
Kérünk egy könyv szerzőt és címet, ami a szakácskönyvek történetéről szól.
A választ erre az e-mail címre várjuk: xmasinthekitchen2020@gmail.com
határidő: 2020. nov. 10.
Nyeremény?
Minden résztvevőnek egy „aprócska csoki”. 😊
Állandó kérdésünk:
Kivel bővítsük a híres-neves szakácskönyv-írók, séfek névsorát? Küldd el/küldje el annak a nevét, aki még nem szerepel az általunk összeállított listában. A folyamatosan bővülő listát minden héten minden, itt, a szakácskönyves bejegyzés alatt lehet majd olvasni.
Minden résztvevőnek egy „aprócska csoki”. 😊
Állandó kérdésünk:
Kivel bővítsük a híres-neves szakácskönyv-írók, séfek névsorát? Küldd el/küldje el annak a nevét, aki még nem szerepel az általunk összeállított listában. A folyamatosan bővülő listát minden héten minden, itt, a szakácskönyves bejegyzés alatt lehet majd olvasni.
Nyeremény?
Minden résztvevőnek egy „aprócska csoki”. 😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése