2018. december 4., kedd

Várjuk együtt a karácsonyt! **** ~ Let's wait for Christmas together! ****

KARÁCSONYI ÉTELEK
abroszguru.hu


Mint már tudják, a római kori szokások visszaköszönnek mai karácsonyi szokásainkban is. A rómaiaknál is szokás volt állati eledelt fogyasztani ünnepek alkalmával. Nálunk a hagyományos karácsonyi fő étel a székelykáposzta és a diós és mákos beigli. Vidéken gyakoribb a malacból és vadakból készült étel, a városokban a pulyka, melynek ünnepi fogyasztását az angolszász kultúrából vettük át. A fogások között még megtalálható a halászlé, az Újházi tyúkhúsleves és a rétes is. A szépen terített asztal és gyertyafény még hangulatosabbá teheti az ünnepi élményt.

CHRISTMAS DISHES


As you know already, today's Christmas customs are  reminiscent to the old Roman customs. It was customary for Romans to eat animal meat during celebrations. Our traditional Christmas meal is cabbage stew a la "Székely", Poppy seed roll and Walnut roll (Bejgli). Dishes made from pig and games are more frequent in rural areas, whereas dishes made from turkey are more frequent in the cities. Eating turkey was taken from the Anglo-saxon culture. Fish soup, "Újházi" chicken soup and strudel are also among the favourite dishes. A nicely laid table and candle light can make the celebration more intimate.

magyarorszagom.hu
pxhere.com












Kelemen


(Forrás: Boldog karácsonyt!, Budapest, Tuff Produkció, 2001; Farkas Kata: Hazai ízek, falusi ünnepek, Budapest, Népszava, 1986, pxhere.com, magyarorszagom.hu, abroszguru.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése