2018. december 31., hétfő

Boldog Új Évet! ~ Happy New Year!

Wabi-Sabi

侘寂

A nyugati kultúrában a dolgokat aszerint értékeljük, mennyire mutat tökéletest. Jellemző a tökéletességre törekvés: a szépség, az erő, a jómód, a siker, ezek töltenek el pozitív érzésekkel. 

A távol-keleti kultúrában másképp gondolkodnak. Például a japán emberek a tárgyakat nem tökéletességükért értékelik, hanem maga-magukért, akár pl. egy csorba bögrét. Az is jellemzi őket, hogy saját és a másik ember tökéletlenségét is elfogadják, így válnak még értékesebbé egymás számára. Ezt az esztétikai értéket Wabi-Sabi-nak hívják, ami azt fejezi ki, hogy a tökéletlenség szerethető. 

Ezzel a távol-keleti gondolattal kívánunk kedves Olvasóinknak Boldog Új Évet!
~~~~~
In the Western culture things are judged according to how perfect they are. The pursuit of perfection is characterised by beauty, strenght, prosperity, success, these things fill us with positive feelings. 

In the Far-Eastern culture people think differently.  Japanese people, for example, appreciate objects for themselves, even if they are imperfect, like a faulty mug. They accept the imperfection of their own and of others, and this way become more valuable for one another. This aesthetic value is called Wabi-Sabi, that means loving the imperfect.

We wish our Readers a Happy New Year with this Far-Eastern thought!
paintandpattern.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése