2016. január 12., kedd

Könyvajánló: Az ötös számú vágóhíd

Forrás: moly.hu

Az ötös számú vágóhíd, avagy A gyermekek keresztes hadjárata, szolgálati tánc a halállal című kötet Kurt Vonnegut egyik legnépszerűbb regénye, melyet a szerző saját drezdai élményei alapján írt meg. Vonnegut a második világháborúban az európai hadszíntéren harcolt, a 106. gyalogoshadosztály felderítőjeként. 1944-ben a németek hadifoglyaként Drezdába került, ahol saját bőrén tapasztalta meg a várost ért bombatámadást. Ennek az élménynek a hatására írta meg Az ötös számú vágóhíd című háborúellenes művet. 
A háború elítélése már a kötet alcímében is megjelenik (A gyermekek keresztes hadjárata), amivel a háború abszurditására hívja fel a figyelmet a szerző, mivel véleménye szerint a résztvevők még csak gyerekek.
A történet főhőse Billy Pilgrim, aki képes tetszése szerint ugrálni az időben saját élete helyszínei között, miután a Tralfamador bolygó lakói elrabolják. A földönkívüliek megtanítják Billy-nek, hogy a földlakók lineáris életszemlélete nem helyénvaló, hanem minden egyes pillanat egyszerre létezik, ezért nem tudunk változtatni a múlton, a jelenen és a jövőn. A fatalista életszemlélet azt is jelenti, hogy valójában sohasem halunk meg, mert egy másik idősíkban továbbra is élünk. Az egyes sorsszakaszok olyan sorrendben követik egymást, ahogy hagyjuk. Például ha megérzünk egy régi illatot, a hozzá kapcsolódó emlékeket újraéljük. Ezért aztán az egyik pillanatban Billy-t még a csatamezőn látjuk, azután egy hirtelen ugrással a házassági évfordulóján, a gyerekkorában, vagy éppen a halála pillanatában.
A számtalan tragikus helyzetet ellensúlyozandó a szerző akasztófahumort alkalmaz, és sosem hagyja az olvasót letargiába süllyedni az olvasott történések miatt. Ugyanakkor azt sem engedi, hogy a humor eluralkodjon a történeten, ezért átitatja a regényt a fatalista időszemlélet és a halál jelentéktelensége. 
A kötet szlogenjévé vált mondat ("Így megy ez") is az "úgyis meghalunk" filozófiát követi. Akárhányszor próbálnánk megfeledkezni az elkerülhetetlen végzetről, a szerző emlékeztet minket a szereplők sanyarú sorsára, jó példa erre Billy egyik fogolytábori társa, akit golyó általi halál fog érni. 
Így megy ez.

Végül egy idézet a könyvből: 

"Isten, adj nekem derűt és nyugalmat, 
hogy tudomásul vegyem mindazt,
amin úgysem változtathatok, 
bátorságot, hogy változtassak azon,
aminek a megváltoztatására képes vagyok, 
és bölcsességet, hogy mindig megmondhassam, 
mi a különbség a kettő között."

Forrás: konyvkultura.kello.hu


/Források: 
wikipedia
hetediksor.hu
olvasoterem.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése