2015. szeptember 15., kedd

Nyelvtanulást segítő ingyenes applikációk

A nyelvtanulás - akármilyen motiváció rejlik mögötte - nélkülözhetetlen feltétele a mindennapi életben való boldogulásnak, idegen kultúrák megismeréséhez. Egyeseknek a diploma megszerzéséhez van szükségük nyelvvizsgára, másoknak egy jobb munkahelyi pozíció megszerzéséhez kell a nyelvtudás, illetve vannak olyanok is, akik hobbiként tekintenek rá, vagy utazásaik során szeretnék hasznosítani tudásokat. Bármelyik tényező is áll a nyelvtanulás elkezdése mögött, manapság már rengeteg hasznos segédeszköz áll a tanulók rendelkezésére. A legkézenfekvőbb segítséget az okostelefonos alkalmazások jelentik, melyekkel napi szinten gyakorolhatjuk az általunk választott nyelvet és fejleszthetjük tudásunkat.
Ezek az alkalmazások nyilvánvalóan nem helyettesíthetnek egy igazi nyelvkurzust, vagy egy magántanárral való felkészülést, de kiegészíthetik tudásunkat egy olyan eszköz segítségével, amit napi szinten használunk.

  1. Duolingo: Reklámmentes, játék alapú, közösségi alkalmazás, melyben lehetőség van magyar nyelven is angolul tanulni. A játékos alapot az adja, hogy minden nyelvtanulónak három élete van a játszmában és nyomon követheti teljesítményét különféle kitüntetésekkel, amiket a játék ad.
    A közösségi rész abból adódik, hogy az alkalmazás összekapcsolható a Facebook- és Google-fiókokkal, így a több mint 20 millió felhasználó kommenteket is írhat és versenyezhet ismerőseivel. A felhasználók létező szövegeken is gyakorolhatják a tudásukat, gyakorolva ezzel a fordítást.
    A Google Play oldalon található ismertető szerint a 34 óra Duolingozás egy egyetemi félév alatt megszerzett tudásnak felel meg.
    Forrás: techwithkids.com

  2. LearnInvisible: Ez egy magyar fejlesztésű, a nyelvtanulást szintén játékos alapokra helyező applikáció. Lényege, hogy az általunk választott kategória szerinti kis képeket mutat és a nyelvtanulóknak ezekből kell kitalálniuk az adott szót. Ha ez nem sikerül, akkor megnézhetnek egy nagyobb részt a szóból, vagy akár az egész szót is. A tanuló felveheti és visszahallgathatja saját kiejtését. A program ki is kérdezi az újonnan elsajátított szavakat olyan módon, hogy a jelentés képét és a szó homályos körvonalát jeleníti meg, amit "párátlaníthat" a használó, ha nem boldogul a megfejtéssel. A LearnInvisible ezen kívül összegyűjti azokat a szavakat, melyek korábban problémát okoztak, és ezek bármikor lejátszhatóak.
    Hátránya, hogy kizárólag Apple mobileszközökre tölthető le ingyenesen.
    Forrás: appramagyar.hu
  3. Anki: A papíralapú szókártyákat sokan ismerik és használják, az Anki azonban elektronikus szókártyákat alkalmaz és a hosszútávú memóriát stimulálja. Azon az elven alapul, hogy könnyebben megjegyezzük a szavakat, ha hosszabb idő alatt néhányszor, mint ha rövidebb idő alatt sokszor ismételjük. A szókártyákat bizonyos időközönként újra megmutatja az applikáció. Az Ankival nem csak szavakat, hanem kifejezéseket és mondatokat is lehet tanulni.
    Forrás: italki.com
  4. Babbel: Hasonló az előbb említett szókártyás módszert alkalmazó Ankihoz, a szókártyák mellé példamondatokat is kapunk és interaktív módon gyakorolhatjuk az elsajátított szavakat/mondatokat. A kiejtés bevésődéséhez az app felolvassa a szavakat, de saját kiejtésünket is fejleszthetjük a beszédfelismerő technológia segítségével.
    Forrás: topapps.net

Igaz, hogy nem mobilapp, de érdemes még az egyik legnagyobb online közösségi nyelvtanuló oldalt megemlíteni, ez a LiveMocha. Célja egy nyelvtanuló közösség létrehozása azáltal, hogy a tanulók rövid videókat néznek meg és sajátítanak el, majd ezt gyakorolják anyanyelvi felhasználókkal együtt. A LiveMocha-nak több mint 6 millió felhasználója van, ezzel az egyik legnagyobb online nyelvtanulási közösség.
Forrás: makeuseof.com

/Források:
eduline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése