2015. május 6., szerda

Ehető virágok

Virágokat már az ősember is fogyasztott. Ma már tudjuk, hogy ezek közül melyek ehetők és melyek mérgezőek. Az ehetők közül pedig megkülönböztetjük azokat, amelyek egyszerre szépek és jó ízűek is, ezeket érdemes a konyhában is használni, egyrészt díszítőelemként, másrészt salátához, virágos vajhoz, vagy teához, esetleg készíthetünk kandírozott virágokat is.

Forrás: sugarandcharm.com

Példa lehet egy jó salátára, ha egy csirkesalátát tulipánlevelek közepére teszünk. Egy tavaszi virágos saláta készítése mindig szemet gyönyörködtető látvány, ehhez idényjellegű friss virágokat érdemes használni. Salátaalapként zsenge leveles salátát használjunk, például madársalátát, parajt, cikóriát. Hozzáadhatjuk fűszernövények leveleit is, így turbolyát, kaprot, snidlinget, bazsalikomot, petrezselymet, mentát.

Forrás: kindiet.tumblr.com

Virágos vajat azért érdemes készíteni, mert rengetegféle módon fogyaszthatjuk, például pirítósra kenve, palacsintafélékhez, ostyákhoz, édes tésztákhoz, a sósabb fajtákat pedig használhatjuk fűszervajként is, rostonsült halakon. A leggyakrabban készített vajak a bazsalikom-, a snidling-, a kapor-, az édeskömény- és a koriandervirággal készült vaj. Általában 10 dkg vajhoz két evőkanál virágot használunk.
Virág illatú cukor készítéséhez édes aromájú virágokkal kell összezárni a cukrot, például levendulával, oegonával, rózsával, gerániummal, ibolyával.
A virágok kandírozásával a legegyszerűbb desszerteket is feldobhatjuk. A kandírozás menete a következő: a tojást fel kell törni, elválasztani a fehérjét és a sárgáját, majd a fehérjét habosra verni, ezt pedig ecsettel a szirmokra kenni, erre porcukrot hinteni és megszárítani.

Forrás: kifoztuk.hu

Ha inkább teakedvelők vagyunk, lehetőség van a kedvenc virágaink megszárítására teának is. Alapanyagok lehetnek ehhez a művelethez a kamilla, a hibiszkusz, a jázmin, a hárs, a rózsa stb. A szárításhoz a szirmokat le kell választani a kocsányról és szárító rácsokon szétszórni őket. Napfénytől védett helyen kell őket szárítani és időnként átforgatni. A szárított szirmokat zárt üvegben, hűvös helyen tároljuk.

Forrás: overtheteacups.com

Látható, hogy rengeteg lehetőség rejlik az ehető virágokban, és segítségükkel ételeinket finomabbá és díszesebbé tehetjük. Ha tehát virágot támad kedvünk enni, bátran kóstoljuk meg a körömvirágot, a rózsát, az ibolyát, a bodzát, az akácot, a jázmint, a liliomot, vagy a jukkát, krizantémot.

Végül nézzünk meg egy konkrét receptet, amiben ehető virágokat alkalmazhatunk:

Bőségszaru:
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 5 dkg porcukor, csipet só, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl.
Az alapanyagokat összegyúrjuk. Lisztezett nyújtódeszkán három mm vastagságúra nyújtjuk. Derelyszaggatóval 2 cm-es csíkokat vágunk. Drótból és alufóliából szaru forma makettet készítünk, és a közepét papírgalacsinokkal tömjük ki. Kívülről vékonyan bekenjük olajjal, és tésztaszalagokkal körbetekerjük. Ezeket a szalagokat tojásfehérjével ragasztjuk össze. Az egész formát tojássárgájával lekenjük, és ugyanúgy sütjük meg, mint a kosárkákat.

Forrás: blog.xfree.hu

"Úgyhogy, nem
csak csillag virágai
vannak a mi földi
egünknek, hanem
majd minden virágja
csillagformájú.
Hogy amint a forma
hasonlatosságot mutat:
úgy a hasonlatosság
nem alábbvaló
nemességet."
/Lippai János: Posoni kert (1664)/

/Forrás: Kútvölgyi Mihály: Ehető virágok: Zöldség és gyümölcsfaragás, Timp Kiadó, 2004./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése