2018. november 9., péntek

Adventi- és karácsonyi vásárok Budapesten / Christmas Markets in Budapest

Biztos Önök is várják idén is a budapesti adventi vásárokat. Szinte minden nagy bevásárlóközpont hirdeti már, hogy kézműveseket, iparművészeket, fellépőket hív, kerületi és fővárosi szinten is szerveződni fognak vásárok a főtereken. Két nemzetközi hírű és színvonalú helyszínt emelnék ki közülük.
There will be Christmas Markets in most shopping centres and on the main squares of  the districts of Budapest. I want to draw your attention to two events that have international reputation.

A budapesti Szent István Bazilikánál 2018. november 24. és 2019. január 1. között rendezik meg a hagyományos vásárt, és nem csak egyedülálló, magas színvonalú kézműves és gasztronómiai mustra lesz, hanem fényfestés, korcsolyapálya is várja az érdeklődőket.
The traditional fair at Saint Stephen's Basilica in Budapest will take place between 24 November, 2018 and 1 January, 2019. Besides the unique and high quality Hungarian handicrafts and food we can enjoy light painting and ice skating.
WeLoveBudapest.hu
A Vörösmarty téri Karácsonyi Vásárra gyakran úgy hivatkoznak, mintha az egyetlen ilyen vásár lenne Budapesten. Ez szerencsére nem így van, de a Vörösmarty téri a legrégibb (idén 20 éves) és leglátványosabb mind közül. Erről írok most részletesen.
The Christmas Market at Vörösmarty Square is often thought of as the single christmas market in Budapest. It luckily is not true, however it is true that this market is the oldest (20 years old this year) and the most spectacular of all the christmas markets in Budapest. I will introduce this market now.
danubiushotels.com
A Vörösmarty téri karácsonyi vásár sokszínű élmény: színes kavalkád, ünnepi hangulat és zene, különleges illatok. Nem találjuk a bevásárlóközpontok zavaró reklámjait, sem az óriás Mikulást. Visszafogott fényével nosztalgikus hangulatba ringat minket, anélkül persze, hogy el lehetne felejteni, hogy rajtunk kívül több ezren keresik ugyanezt az élményt ugyanabban az időben. A vásár a magyaros gasztronómiai kínálat, kézműves és iparművészeti termékek széles választékát vonultatja fel, valamint ünnepi zenés műsorokkal várja az érdeklődőket 2018. november 9. és 2019. január 1. között.
The Christmas market on Vörösmarty Square is a delightful sensory experience: full of colours, festive sounds and exciting smells. You cannot find the dazzling commercial mall lights, and you will not find the huge sized Santa Claus either. The lights and decorations make the fair nostalgic, though without forgetting that another thousand people are looking for the same experience at the same time. The fair offers a wide range of Hungarian gastronomic specialities, handicrafts and arts crafts from 9 November, 2018 to 1 January, 2019.
WeLoveBudapest.hu
Az ízekhez italok is illenek: a megfelelőt mindenki kiválaszthatja a magyar borrégiók kínálatából. A külföldi és belföldi turisták örömére a vásár ideje alatt a borrégiók látogatnak el a Vörösmarty térre. 
Drinks are suitable with flavours: You can find your favourite drink from the Hungarian wine regions. For the pleasure of foreign and domestic tourists all wine regions will be present at Vörösmarty Square during the Christmas Market. 
Budapestchristmas.com
A gyerekek – és régebb óta gyerekek is – a kézműves játszóházban decemberben a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el és megismerkedhetnek a népi mesterségekkel. Hétvégenként pedig a színpadon bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják őket.
Children, but not only, may learn the techniques of candle casting, baking gingerbread, making pearl necklace and baskets, felting and get acquanted with folk crafts in the Handicraft Playhouse. At the end of the week they can enjoy puppet theatre and dance performances.
Programturizmus.hu
Hétköznap és hétvégén sokféle zenei stílusú koncertet élvezhetünk: népzene, jazz, crossover, indie, blues, soul és világzene.
On weekdays and weekends we can enjoy a variety of free music concerts: folkjazz, crossover, indie, blues, soul and world music.
Budapestchristmas.com
A vásár  magyaroknak és külföldieknek is különleges ajándékötletekkel szolgál a karácsonyi ajándékozáshoz, ehhez is hozzákészülhetünk, amikor a tér bebarangolását otthon eltervezzük :)
A felnőtteknek, úgy gondolom, kellemes időtöltést jelenthet akár, ha csak vidám szívvel körülnéznek a házikók kínálatai közt és esetleg csak egy pohár magyar borral és egy kürtőskaláccsal egészítik ki az élményt a szinpad előtt ülve.
Hungarians and foreign tourists like to buy special Christmas presents on the market, so when you plan to come to Vörösmarty Square make sure you have enough cash on you :)
It might be a pleasant pastime for adults to look around the stalls with cheerful heart and have a glass of Hungarian wine and chimney cake while watching a performance.
Programturizmus.hu
A szervezők idén a Családok éve 2018 programsorozathoz csatlakozva kiemelt figyelmet fordítanak a jótékonysági szervezetek segítésére, amihez csatlakoznak a téren szolgáltató vendéglátósok és kiállítók is.
This year the organisers, joining the International Year of Families 2018 events, pay particular attention to helping charities together with the exhibitors.
drkuktart.blog.hu
Map of Christmas Market
Budapestchristmas.com
Nyitva tartás
Kézművesek:
2018. november 9–2018. december 29

vasárnaptól csütörtökig: 10.00-20.00
péntek-szombat:10.00-21.00
December 24: 10.00-14.00
December 25, 26: 12.00-18.00
December 29: 10:00-19:00

Vendéglátó egységek:
2018. november 9–2019. január 01

vasárnaptól csütörtökig: 10.00-21.00
péntek-szombat:10.00-22.00
December 24: 10.00-15.00
December 25, 26: 10.00-18.00
December 31: 10.00-04.00
Opening hours
Handicraft shops:
9 November, 2018–29 December, 2018

Sunday to Thursday: 10 am – 8 pm
Friday and Saturday: 10 am – 9 pm
Dec 24: 10 am – 2 pm
Dec 25, 26: 12 pm – 6 pm
Dec 29: 10 am – 7 pm

Food stalls:
9 November, 2018–1 January, 2019

Sunday to Thursday: 10 am – 9 pm
Friday and Saturday: 10 am – 10 pm
Dec 24: 10 am – 3 pm
Dec 25, 26: 10 pm – 6 pm
Dec 31: 10 am – 4 am

Tartalmas kikapcsolódást! Have a good time!

Karola

(Forrás: turizmus.com, budapestinfo.hu, programturizmus.hu, budapestchristmas.com, velovebudapest.hu, danubiushotels.com, www.budapestbylocals.com, drkutart.blog.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése