2014. április 16., szerda

Édes semmittevés

A kávéfogyasztók mindennapjainak nélkülözhetetlen eleme a kávé, legyen szó akár a reggeli ébredésről, akár a nap közbeni ébren maradásról.

Forrás: mymzone.com
Ugyanakkor egy jóízű beszélgetés fontos kiegészítője is lehet egy jó ténta, de persze az aromája miatt is kedvelt a fekete ital.  Az ínyencek nagy örömére egyre gyorsabban terjednek a világon a különleges kávék, melyek elkészítéséhez megfelelő szakmai tudás szükséges. A továbbiakban (a teljesség igénye nélkül) néhány speciális kávézót fogok ismertetni:

Percalapú kávézás Londonban:

Az első percalapú kávéház Oroszországban nyílt, ennek mintájára hozták létre Londonban a Ziferblat kávézót. Lényege, hogy nem az elfogyasztott mennyiség után fizetnek a vendégek, hanem az ott töltött idő alapján. Belépéskor kapnak egy ébresztőórát, amivel mérhetik az ott töltött időt.

A vendégek nemcsak kávét és teát fogyaszthatnak önkiszolgáló módon, hanem különféle snackeket is, valamint zöldségeket, gyümölcsöket is vághatnak maguknak. Ezen kívül annyira otthon érezhetik magukat, hogy akár el is mosogathatnak maguk után. A megfelelő hangulat elérését egy zongora, egy lemezjátszó, és internetes elérés is segíti. Egy perc 3 penny-be kerül, így aki gyorsan végez, olcsón megúszhatja a koffeinbevitelt.
Ez a kávézó azok számára előnyös, akik vagy gyorsan kávéznak, vagy pedig második otthonuknak tekintik a kávéházat és huzamosabb időt szeretnének ott tölteni, mindeközben szocializálódni, társasági életet élni. A mai rohanó világban fontos, hogy legyenek ilyen kis „szigetek”, ahová betérhetünk és elfelejthetjük a mindennapok fáradalmait, és levezethetjük a hétköznapok során felgyülemlett stresszt. A többórás sziesztának azonban a pénztárcánk láthatja kárát.

Macskabirodalom Japánban:

Cicakedvelők számára kiváló lehetőség a Taiwanból származó, de Japánban elterjedt Neko Café (A „neko” japánul macskát jelent).  Aki macsekok társaságára vágyik kávézás közben, annak mindenképpen ajánlatos felkeresnie egy ilyen helyet.  A koncepció lényege, hogy akinek nincs lehetősége otthon macskát tartani (túl kicsi lakás, Japánban sok helyen tiltják a háziállatok tartását), kiélheti magát a kávézóban, a macskák üdítő és magányosságot oldó társaságában.

Forrás: bigotesdegato.com
Persze itt sem szabad agyondögönyözni a „kiszolgáltatott” állatokat, tiszteletben kell tartani, ha például alszanak, vagy nincs épp nincs kedvük az emberek közelségéhez. Ezen felül belépéskor és távozáskor kötelező a kézfertőtlenítés, mind az állatok, mind a saját védelmünk érdekében.  A neko caféban a macskákkal való törődés fontosabb szerepet kap, mint az önfeledt beszélgetés vagy a kávézás, így aki feszengve érezné magát e szabályok betartása miatt, kerülje a neko cafékat, mint macska a forró kását.
Budapest is követi a japán trendet két macskakávézójával.
A japán kávékultúrával kapcsolatban érdemes még megemlíteni, hogy ők találták fel a dobozos kávét, ami hideg és meleg változatban is kapható a kávéautomatákban.

Forrás: oppositelock.jalopnik.com
Urban Station, a kávézó és az iroda hibridje:

A tanulók, irodai alkalmazottak, értelmiségiek kedvence az Urban Station kávézó, ami egy iroda és egy kávézó elemeit ötvözi. A rideg és szürke, gyakran egyhangú munkahelyi irodákat próbálja barátságosabbá tenni egy kellemes hangulatú térrel, illetve a munkához szükséges eszközökkel: nagy asztalfelülettel, wifivel, és minden a munka és a lazítás egyvelegéhez kívánatos földi jóval. Az ilyen típusú kávéházban a munkával járó monotonitást az úgynevezett „korlátlan kávészünet”-szolgáltatással küszöbölik ki, azaz kávék, teák, gyümölcsök, croissant-ok, sütemények felszolgálásával.  A fizetés ugyanúgy időalapon történik, mint a londoni percalapú kávézónál, tehát ha például kifizetünk egy órát, az alatt az idő alatt korlátlanul fogyaszthatunk. Az Urban Station a gyakran olvasó, vagy a munkahelyen kívül is dolgozni vágyó közönséget célozza meg, ahol kényelmesen és nyugodtan dolgozhatunk egy csésze kávé mellett, akár többedmagunkkal is, a csoportos munkára kialakított részeken.  Lehetőségünk van külön szobákat is igénybe venni a céges megbeszélésekhez, prezentációkhoz, természetesen ezek is fel vannak szerelve a kellő technológiai eszközökkel, pl. projektorral, nyomtatóval.

Forrás: thetravelchica.com
Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt az irodai környezetet, ha valamilyen oknál fogva nem tudunk a munkahelyünkön vagy otthon nyugodtan dolgozni, vagy csak egyszerűen be szeretnénk ülni egy kávéra, de közben van egy sürgős, határidőre elkészítendő feladatunk.
Még rengeteg furcsa és egyedi kávézó létezik a világon, minden kávéimádó kedvére válogathat közülük. Viszont jóból is megárt a sok: a kávé esetében is fontos az elővigyázatosság, az arany középút megtalálása. Napi ajánlott adag: kb. 2 csésze kávé (0,2 g). Halálos adag (egyéntől függően változhat): 50 g. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő mennyiséget és kiválasztottuk a legideálisabb kávézót is, akkor már csak annyi marad hátra, hogy hátradőljünk és élvezzük a zamatos kávé ízét.
Forrás: keepcalm-o-matic.co.uk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése