2013. november 26., kedd

TEDxYouth nem utoljára :)

A rendezvény szervezettségét, a felkészítés profizmusát jelzi-e, vagy azt, hogy a sokfélének megélt világ hasonló gondolatokat hoz elő a hasonló életkorú emberekből, az biztos, voltak összecsengések. 

A felkészülés/felkészítés módja infografikán:
 
Forrás: katt! és nézd nagyban

Többeknél visszaköszönt az a tételmondat:  ha használhatjuk a kreativitásunk, az a „jóllétünket” erősíti.

Kreatív, kooperatív munkvégzés (cégen belül a problémák közös megoldása, ehhez szoftveres támogatást kínál az egyik, Szilícium-völgybe ösztöndíjat nyert pszichológus lány)

Az iskolai évek alatt módszeresen elnyomott önálló, kritikai gondolkodás felélesztése, kreatív megoldások keresése bármely életterületen ( munka, magánélet)
Megosztáson – hozzáférésen alapuló gazdaság előfutáraként értelmezhető közösségi kezdeményezések ( airbnb, BuBi, telekocsi)
Az ősforrásra visszakanyarodva:  TED előadók- nagy nevek - közül ne citáljuk a szokásosakat: Bill Gates, Larry Page és Sergey Brin  (a google alapítói), Jane Goodall.
 Most egy váratlan helyről hívnék elő emléket: versenystratégia.  A Michael Porter által írt azonos című könyvet biztos más is kénytelen volt forgatni tanulás közben.
Michael Porter közgazdászprofesszor is adott elő a TED-en, épp arról a megváltozott szemlélet(é)ről, hogy ha
a)    az üzlet termeli a profitot,
b)    és az eddig önként felajánlott segítségek, adományok, civil erőfeszítések nem hoztak NAGYSÁGREND BÉLI áttörést a globális nehézségekben ( szegénység, környezetterhelés),
akkor új modell kell.  Az üzleti világból vett szemléletű, működési elvű vállalkozások.
Ahogy már írtam, megnézhetők régi előadások, ez például itt:
 És itt körbe is értünk, szombaton egy magyar lánytól hallhattuk ugyanezt: a társadalmi vállalkozások hatékonyak, önfenntartók hosszútávon is, ÉS megoldják a problémát, amiért létrejöttek.
Egymást megtermékenyítő gondolatok, innovációs csere-bere, ehhez pedig az évek alatt elhangzott beszédek gondolati hálóját megszerkesztő tudósok videóját hoznám mutatóba
 Félix

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése