2013. november 26., kedd

TEDxYouth másodszor


De néhány konkrét példa  megér egy külön bejegyzést!
Ez különösen szemléletes előadás volt (a prezije miatt is):
Ha minden évben x millió [hiába kerestem akár más forrást, még nincs fenn az előadás videója, ezért csak az emlékeimre hagyatkozhatok: x millió... ] x millió* mobiltelefont vásárolunk, és ezek átlagosan 18 hónapig szolgálnak minket, mekkora szeméthegy gyűlik ebből? Csak mobiltelefonból? És azok a készülékek, amiket még nem dobtunk ki? Mindenkinek a fiókjában van otthon pár régi mobil, az tuti. Ezek is a szemétben végzik egyszer. 

Mennyi ez? 
Ha egyesével egymásra tennénk a kisebb-nagyobb hasábokat, nyolcvan (80!) akkora tornyot lehet építeni ezekből, ami elérne a Nemzetközi űrállomásra. 

És ezekben annyi kincs van (…mennyit nem látsz álmaidban- írta Petőfi)   
Annyi arany pl, amiből  egy negyed Jumbo Jet-et lehetne csinálni, annyi ezüst, amiből kijönne 2 db, és annyi réz, amiből,  azt hiszem, 127 db Jumbo Jet telne ki.
Egy Jumbo - Boing 747-es-  mekkora? Csak az orra ekkora:
A képért köszönet: http://www.pinterest.com/paulosergiomdc/

Félelmetes?
Vagy épp (üzleti ) lehetőség a visszaforgatása? Mert az nem kérdés, hogy a környezeti fenntarthatóság miatt kell ezzel foglalkozni. Az ötlet oly egyszerű volt, hogy a kitalálói sem voltak biztosak benne, hogy ha ez működhet, miért nem csinálta meg eddig valaki? 

Kerestek hozzá egy már működő szervezetet:a Terracycle eleve ezzel foglakozik, hulladék gyűjtéssel, de csoportosítva ( messze nem azonos a szelektív gyűjtéssel). 

Az előadás végén az egyébként profi kajakos környezetmérnök felmutatott egy dobozt: ilyet lehet- ingyen! rendelni, amit -ingyen- feladhatunk egy begyűjtő raktárba, ahonnét az újrahasznosítás helyszínére kerül egy (két, több) hasznavehetetlen régi telefonunk. Ott a helyszínen ezzel értelmet is nyert, miért kérték előre a rendezők a nézőktől, hogy akinek van otthon levitézlett telefonja, hozza magával. 
Érdemes lenne kipróbálni! Egy app az egész.. ( www.ususty.com)
  *Ha tavaly 3 hónap alatt 419 milliót adtak el a világon , akkor egy év alatt... 
 idekattintva olvasható egy másik összefoglaló a Tedxyouht-ról, amit az x millió pontosítása miatti keresés során találtam.

Ezek szerint nem csak engem dobott fel az esemény : )

Félix

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése