2020. október 28., szerda

Szakácskönyves mustra

Beköszöntő

Nem túl eredeti megállapítás, de igaz: szakácskönyvet minden rendű és rangú ember írt és ír.

A televíziós szakácsversenyek, gasztroshow-k, komplett TV csatornák, a videomegosztók konyhai tutorialjai, a képmegosztók ételfotói mind arról tanúskodnak, hogy hihetetlen érdeklődés övezi a témát.


Nem vállalkoznánk annak megfejtésére, mi ennek a mai népszerűségnek az oka, ahogy arról sem mondhatunk biztosat, miért jó ötlet szakácskönyvet kiadni, még ha a szerzőnek nem is hivatása a szakácsművészet.
Nem vennénk a bátorságot, hogy elemezzük, mitől jó egy szakácskönyv.
Erről olvashat az érdeklődő a szép emlékű GSZT-ben (Gasztronómia – Szálloda – Turisztika)
https://gsztujsag.com/gasztronomia/konyvismerteto/mitol-jo-vagy-rossz-egy-szakacskonyv

Vagy hogy áttekintsük a szakácskönyv írás történetét. Ezt is megtette már más:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szakácskönyv

Amire ebben a sorozatban kísérletet teszünk, csak annyi, hogy ízelítőt adjunk
a saját szakácskönyv-gyűjteményünkből.

A válogatás alapja két tény, az elsőt már ismertettük: mindenki IS ír szakácskönyvet. 😊

A másik, talán kevésbé ismert:
olyan kincsestár bújik meg a Kari Könyvtár falai között, melynél nagyobb,
hasonló kollekciót csak akkor találunk az országhatáron belül,
ha a Vendéglátó Múzeumba látogatunk. (https://mkvm.hu/konyvtar/)

Hogy néven nevezzük: a
Gasztronómiai Különgyűjteményünk majd 7000 kötetéből szigorúan véve 3000 kötet szakácskönyv.

Emellett közel 5000 db kölcsönözhető receptgyűjtemény is elérhető az Alkotmány u. 2. emeletén. Micsoda bőség és változatosság! Ezt részleteznénk a továbbiakban.
                                            

Válogattunk a klasszikusok munkáiból az ókortól napjainkig: Apicius, Escoffier, Bocus 
  • Kézbe vehetik a ma népszerű netes szerzők könyveit: Vrábel Krisztina, Bezselics Ildikó, Posta Renáta, Fűszeres Eszter ...
  • TV-ből ismert sztrárok: Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Keith  Floyd, Stahl Judit... 
  • Az élet különböző területeiről ísmert híres emberek is a szerzőink között vannak: Sophia Loren, Bangó Margit, Lévai Anikó, Polcz Alaine, Steiner Kristóf... 
  • Van tematikus csoport is: pl. az afrodiziákumokról  
  • Sőt! Oktatóink szakácskönyveit is összerendezgettük!  😉 

És végül az egyik kedvenc kategóriám: a „Meglepő szakácskönyvek”. 😊 

Biztos van, aki emlékszik a bűnügyi hírekből Dietmar Clodo bombagyáros nevére. Bármilyen meglepő, Dietmar E. Clodo a mi katalógusunkban szakácskönyv szerző. (opac-kvikkonyvtar.uni-bge.hu/F

És hogy ellenpontozzuk: mellé tettük az Orsós Károly rendőr őrnagy szerkesztette Bűnmegelőzési recep(t)úra receptgyűjteményes kiadványát. 

Meglepő lehet még a Donald kacsa nevével fémjelzett gyerekszakácskönyv -amelyben csirke combból készült étel is szerepel.  

De van nekünk saját rajzfilm hősünk, aki feltalálja magát a konyhában: :Pom Pom meghív uzsonnára. 

És hogy mégis megfejthessük, miért jó szakácskönyvet olvasgatni, álljon itt egy komment, amit a moly.hu-n mikkromakka fűzött a Pom Pom főz című örökbecsű darabhoz:   

A konyhában nem nagyon jeleskedtem otthon, de ezt olvasva már-már úgy éreztem, főzök. :)  

E heti kérdésünk:
Kapcsolódjék oktatóink könyveihez az e heti kérdés: nevezz/en meg minél több szerzőt, akire igaz: a kar oktatója (volt) és szakácskönyv fűződik a nevéhez! 

A választ erre az e-mail címre várjuk: xmasinthekitchen2020@gmail.com
határidő: 2020. nov. 3.
Nyeremény? 
Minden résztvevőnek egy „aprócska csoki”. 😊 

Állandó kérdésünk: 
Kivel bővítsük a híres-neves szakácskönyv-írók, séfek névsorát? Küldd el/küldje el annak a nevét, aki még nem szerepel az általunk összeállított listában. A folyamatosan bővülő listát minden héten minden, itt, a  szakácskönyves bejegyzés alatt lehet majd olvasni.

https://drive.google.com/CHEF


A választ erre az e-mail címre várjuk: xmasinthekitchen2020@gmail.com 
Nyeremény? 
Minden résztvevőnek egy „aprócska csoki”. 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése