2019. június 11., kedd

Vízi turizmus

Megrendülve olvastuk a hírt, hogy május 29-én tragikus baleset történt a Duna budapesti szakaszán. Egy koreai turistacsoport vidáman útnak indult, de csak heten térhettek haza.
MTI/Mohai Balázs
A folyamhajo.hu szerint az utasok számára sokkal biztonságosabb a vízi közlekedés Európa folyam- és csatornahálózatán, mint közúton, vasúton, nyílt vízen, vagy akár a levegőben.
A Népszava összefoglalása szerint ehhez hasonló súlyosságú baleset még nem történt Magyarországon 1980 óta, Budapesten csak egyszer kellett egy kisodródott BKV-hajót partra segíteni a tűzoltóknak.
Sokan felkeresik a rakpartot, a Margit hidat, megállnak, gyertyát gyújtanak. Nem katasztrófaturizmus vonzza oda az embereket, hanem némán, megdöbbenten, együttérzően fejezik ki részvétüket, legalábbis ez a hangulat ívodótt belém ott kinn.
Mark Mervay Photography
A katolikus hagyomány Szent Kristófot tekinti az utazók védőszentjének, akinek képét ma is sok autós és motoros magával hordja, útjukat hozzá fohászkodva kezdik. Mostantól a hajókapitányok is többet fognak imádkozni hozzá?

RIP/Kelemen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése