2014. november 10., hétfő

Egészséges életmódot támogató mobilalkalmazások

Az okostelefonok ötvözik a telefon és az internet tulajdonságait. Ma már számos ingyenes és fizetős mobilalkalmazás érhető el, melyek megkönnyítik életünket. Az appok (az angol "application" szó rövidítése, jelentése "alkalmazás, program") segíthetnek a munkában, magánéletben, a szabadidő eltöltésében, vagy akár egy diéta véghezvitelében.
Az egészséges életmódban a következő appok nyújtanak segítséget:
 • Drinking water: sokunkkal előfordul, hogy elfelejtünk inni, így a napi ajánlott 2-3 liter helyett maximum fél litert fogyasztunk. Ez az alkalmazás segít elérni a megfelelő folyadékmennyiséget. Be kell állítani, hogy mikor kelünk, mikor fekszünk le, és hogy hány liter vizet szeretnénk inni. Az alkalmazás időarányosan elosztja a napi adagokat és hangos csorgással figyelmeztet, ha innunk kell.
  Forrás: play.google.com
 • Súlypont: A fogyókúra betartásához és legfőképpen nyomonkövetéséhez nyújt segítséget a Súlypont nevű applikáció. Lehetőség van testsúlyunk folyamatos ellenőrzésére, BMI-indexünk kiszámolására, ezen felül több grafikus felület közül választhatunk az élmény növelése érdekében. Súlyunk rendszeres rögzítése, diagramon való követése segíthet megtartani súlyunkat és elkerülni a jojó-effektust. Vizsgálatok szerint azok, akik egy helyen rendszeresen rögzítik aktuális értékeiket, és a korábbi adatokat is számontartva motiválják magukat, nagyobb eséllyel tartják meg testsúlyukat.
  Forrás: play.google.com
 • Runkeeper: A futás szerelmeseinek ajánlott a Runkeeper nevű app, amivel rögzíteni tudjuk, hogy mennyit, mikor és hol futottunk. Pontosan méri a sebességet és a távolságot (akár futunk, akár biciklizünk), megmutatja a kitűzött éves célokban történő előrehaladást, és különböző edzésprogramok között lehet választani. A Runkeeper neve ellenére nemcsak a futásban segít, hanem más sportok közül is választhatunk, például megnézhetjük, hogy testépítés vagy aerobic közben mennyi kalóriát égetünk el.
  Forrás: play.google.com
 • Kell a dohány?: A dohányzás rendkívül káros az egészségre, mégis sokaknak gondot okoz a cigaretta lerakása. A Kell a dohány? applikáció azért lehet nagy segítség ebben, mert megmutatja, hogy mennyit spórolhatunk, amikor nem gyújtunk rá, ráadásul azt is láthatjuk, hogy milyen ütemben javul az egyes érzékszervek érzékenysége a dohányzásmentes időszakkal arányosan.
  Forrás: play.google.com
 • iGyógytorna: Gyógyító gyakorlatsorokat végezhetünk otthon vagy a munkahelyen, napi 15-20 perc ráfordítással, a közérzet, a tartás és az esetleges fájdalmak csökkentése végett. A feladatok összeállításában gyógytornász szakember segített. A gyakorlatok 5 különböző területre fókuszálnak, és azok számára a legideálisabb az elvégzésük, akik valamilyen ülőmunkát végeznek, és ebből következően hát- és nyaki fájdalmaktól szenvednek, de nincs idejük elmenni gyógytornászhoz. Ha azonban valakinek speciális panaszai, sérülései vannak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.
  Forrás: appannie.com
 • Ez zsír!: Fogyókúrás étrendtervező alkalmazás. Mindössze be kell írnunk az általunk meghatározott célsúlyt, és ez az alkalmazás összeállítja a számunkra megfelelő étrendet és mozgástervet, akár hízni, akár fogyni szeretnénk, de persze a testsúlyunk megtartásában is segít, illetve különleges diétákat is összeállít, például cukorbetegek számára. Minden személyre szabott diétás tervhez bevásárlólistát is kapunk. Súlybeli változásainkat ez az alkalmazás is figyeli. Az app használatához előzetes regisztráció szükséges, ezen a weboldalon.
  Forrás: play.google.com
 • Diéta és fogyókúra:  Ez a program diétás tippeket ad minden nap, fél órás időközönként, de lehet kisebb időintervallumok elteltével érkező ajánlásokat is kérni.
  Forrás: play.google.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése